Lindsy blog 2

Lindsy Bruin.


Mijn glucose spiegel monitoren en voeding aanpassen tijdens de feestdagen, hoe is dat gegaan?


Eerlijk is eerlijk, ook al is dit mijn tweede traject bij Mijn Meting en was ik reeds bekend met een aantal producten van TastyBasics, toch vond ik het wel spannend om te kunnen laten zien dat je gezonder kunt eten, zelfs tijdens de feestdagen. Want ik ging mezelf ook niet op water en een bord sla zetten, dus kon ik wel waarmaken wat ik had belooft?


Eerder was het mijn idee om de blog van de Kerstdagen los te trekken van die van Oud & Nieuw, maar uiteraard had ik me vergist in hoe intensief die feestdagen zijn en hoe snel de dagen voorbij vliegen. Kenmerkend, want dit is waar mijn grootste manco ligt als het gaat om mijn eetpatroon. Voor ik het wist was de ochtend voorbij en had ik niet ontbeten, bij de lunch greep ik naar iets makkelijks en ’s avonds (laat) voelde ik me uitgehongerd! Dat is nu, zeker na deze feestweek wel anders.


Eerste Kerstdag begon met jawel, het Kerstonbijt!


Als er iets suikerrijk is, dan is het wel het Kerstontbijt met croissants, jam en ontbijtstol! Omdat de kinderen en mijn man zo’n ontbijt wel verwachten hebben we dit Eerste Kerstdag wel in ere gehouden, maar Tweede Kerstdag overgeslagen. Door niet en-en te eten die eerste ochtend viel de piek in mijn glucose spiegel best mee. En door slim in te spelen op de snelle daling na het ontbijt, heb ik een TasyBasics reep gegeten. Ondanks de drukke voorbereidingen voor het bezoek later die middag, dipte mijn glucose spiegel niet.


De middag begonnen we met scones, oeps! Maar dit heb ik mezelf dus gegund… want ik vind dat zo lekker! Maar waar ik normaliter dan ook nog koffie zou drinken, een sapje of wat frisdrank, dronk ik nu alleen water. Het diner bestond voor mij uit vis en groenten. Het toetje was weer funest en dat zie je terug aan de flinke daling in de avond. Maar ook hier heb ik er geen probleem van gemaakt want met een kop thee en op tijd naar bed gaan, kon ik toch voor een stabiele nacht zorgen.

Tweede Kerstdag begon met mijn standaard TastyBasics muesli ontbijt


Want ik wist dat bij bezoek nummer twee ook weer een hoop verleidingen op de tafel zouden staan. Hier stortte ik me echter op de nootjes en toegegeven… ook wijn. Niet gezond, maar ik weet dat ik mezelf hier veel stabieler en fitter mee houdt. Het diner bestond uit vis en groenten en het dessert natuurlijk weer uit ijs. Je ziet mijn glucose spiegel dan ook wel schommelen, maar ik dip niet. Ik geloof echt dat dit komt doordat ik de frisdrank laat staan, koffie niet met zoet combineer en tussendoor veel water drink.


Leuk feitje: mijn schoonmoeder drinkt sinds kort ook havermelk in plaats van koemelk en het gehele diner bestond uit vis in plaats van vlees. Een ander eetpatroon aanhouden lijkt soms eerst moeilijk voor je naasten, maar inspireert en doet volgen!

De dagen na Kerst bestonden voornamelijk uit gezond en consistent eten, dat gaf rust!


Na twee dagen feest waren wij niet alleen moe en ‘door’ gegeten, ook de kinderen waren een beetje van de leg. Tijd voor een korte reset waar mogelijk. De focus heb ik echt gelegd op consistent, gezond eten. Waar we ook waren en wat we ook op de planning hadden staan. Het maakte dat ik sinds Eerste Kerstdag niet meer met mijn glucose waarden onder het minimum ben gezakt. Hoe bijzonder makkelijk is dat eigenlijk verlopen. Het is gewoon bijna zonde dat het de weken voor het volgen van het tweede traject bij Mijn Meting niet lukte. Het monitoren van de sensor en gefocust weer bezig zijn met een gezonde eetstijl heeft in een week tijd een ontzettende verandering gebracht in het stabiel brengen van de glucose spiegel en daarmee op peil brengen van mijn energielevel!


Wat ook fijn is, ik slaap weer meer en beter. De avondjes nutteloos op de bank hangen met een zak chips zijn voorbij.


Hoe gezonder en consistenter ik overdag eet, hoe minder ik ’s avonds de neiging heb om op m’n comfortabele bank in een Netflix serie te blijven hangen. Ik merk ook dat ik gewoon moe word en er voor kies om lekker te gaan slapen. Het klinkt als zoiets simpels, maar ik weet dat veel werkende moeders dit probleem herkennen. We hebben ’s avonds behoefte aan de rust om ons heen, maar voor we het weten is het 00:30 uur en gooi je de lege zak chips de prullenbak in. Drie keer raden waar we ’s morgens als eerste naartoe rennen? Jawel! De koffiemachine en het ontbijt slaan we over.


Ik ervaar echt dat de oplossing op veel standaard patronen liggen in het verkrijgen van inzicht en daarmee een flinke stok achter de deur om gezondere keuzes te maken.


Ben je benieuwd hoe Oudejaarsavond met bubbels & oliebollen verliep?


Het wordt misschien een beetje saai, maar dat vind ik juist zo fijn aan dit traject, er zijn geen uitschieters meer… ik voel me stabiel en energiek! Daarnaast heb ik gewoon weer de controle over wat ik eet en hoe ik me voel. Ik at oliebollen en appelbeignets, ik dronk de bubbels en tijdens ons ‘Fout Eten Feestje’ wat we standaard op Oudejaarsavond houden met patatjes, kibbeling en stokbrood, koos ik dit keer om ook een verse tomatensoep te maken.


Niet zo fout, wel erg voedzaam! En daardoor gebeurde er ook in mijn glucosewaardes niet zo heel veel bijzonders, ging ik moe maar voldaan slapen en stond ik de volgende dag zonder (voedsel-)kater op.

Het nieuwe jaar start ik met hernieuwde energie, een eetpatroon wat inmiddels als standaard voelt in plaats van aangepast en de drive om dit verder door te pakken! Ik voel me goed en geloof er nu ook echt in dat ik dit blijvend kan maken.


Groetjes Lindsy

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *